Απόφθεγμα

"Υπάρχει ένα κενό μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης. Στο κενό αυτό βρίσκεται η ελευθερία μας και η δύναμή μας να επιλέξουμε την αντίδρασή μας. Στην αντίδρασή μας έγκειται η ανάπτυξή μας και η ελευθερία μας". - Victor Frankl

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λεμονιά Ζαπανδιώτου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

(Αρ. Άδειας 573, 08/02/2008)



Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας.
Είμαι Πτυχιούχος (BSc) Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Glamorgan της Ουαλίας (UK), με ελληνική άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος. 

Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα αναγνώρισα ως ισότιμο το πτυχίο μου στη Σχολή Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εν συνεχεία ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο "Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία" (Παν/ιο Θεσσαλίας). 
Έχοντας αναπτύξει από νωρίς ερευνητικό ενδιαφέρον για το χώρο της Θετικής Ψυχολογίας, το 2016 ολοκλήρωσα σχετική μετεκπαίδευση, λαμβάνοντας το Δίπλωμα στη Θετική Ψυχολογία (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.)

Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μου σπουδών εκπαιδεύτηκα στο Συνθετικό μοντέλο Συμβουλευτικής, με  Υπαρξιακό, Συστημικό και Πολυπολιτισμικό προσανατολισμό. 

Ακολούθησαν οι παρακάτω ετήσιες μετεκπαιδεύσεις:

  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Παν/ιο Αθηνών)
  • Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Α' Ψυχιατρική Κλινική) 
  • Ειδική Αγωγή: Μαθησιακές δυσκολίες & Δυσλεξία (Παιδαγωγικό Παν/ίου Αθηνών)

Κατά την κλινική μου πρακτική στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε) και σε Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, μετεκπαιδεύτηκα υπό εποπτεία στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων, την ανίχνευση και διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών και την συμβουλευτική ενηλίκων και εφήβων.
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης, παρακολούθησα πλήθος σεμιναρίων και workshops (ενδεικτικά): Compassionate Mind Training, Emotionally Focused Therapy for couples, Narrative therapy, Family talk intervention, Εκπαίδευση στην κατάρτιση Διαπολιτισμικών μεσολαβητών κ.α.


Κύριες εθελοντικές συνεργασίες:

  • Για 1 έτος με το τμήμα οξέων και χρόνιων περιστατικών στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο.
  • Για 2 έτη με την Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία Αθηνών (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε)
  • Ως ερευνήτρια-ψυχολόγος για το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. στο Πρόγραμμα κατά του Στίγματος της Ψυχικής ασθένειας.
  • Σε δράσεις του κοινωνικού μη κερδοσκοπικού συλλόγου "Γλάροι Αιγαίου", με στόχο τη στήριξη κατοίκων σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.


Απέκτησα την κλινική μου εμπειρία, αρχικά , στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης δουλεύοντας με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Τα επόμενα 5 έτη συνεργάστηκα με το Υπουργείο Παιδείας (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) ως συντονίστρια - εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων.

Ακολούθησε η συνεργασία μου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κωδ.4227, Α.Π. 2, Δράση 6) και η τοποθέτησή μου σε Σχολική Μονάδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με υψηλό ποσοστό Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών. 
Κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης ήταν: η ίδρυση και λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού, η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε μαθητές, η ατομική συμβουλευτική γονέων και διδασκόντων, ομάδες διδασκόντων και η δικτύωση με την κοινότητα για την καλύτερη λειτουργία του σχολικού συστήματος.

Το 2014 συν ιδρύουμε με μια ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας την  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας παιδιού και οικογένειας "Παιδογνωσία", δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και ψυχολογικών προβλημάτων μέχρι και το 2017.

Από το 2013 διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας προσφέροντας ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφήβους και ζεύγη. 
Παράλληλα εργάζομαι ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολεγίου Αθηνών καθώς και στην κατάρτιση διαπολιτισμικών μεσολαβητών (ΕΕΤΑΑ).
Συμμετέχω πανελλαδικά με ομιλίες και παρουσιάσεις, σε συνέδρια και σχολεία.

Από το 2014 συνεργάζομαι επιστημονικά με το "Ψ-Δίκτυο - Πρόσβαση στη Στήριξη" , ένα δίκτυο ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών που παρέχει βραχύχρονη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία χαμηλού κόστους σε ωφελούμενους με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κατά κύριο λόγο την σχέση της συμβουλευτικής και ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας με την θετική ψυχολογία και τη νοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης, στα διάφορα πλαίσια στην καθημερινότητας του ατόμου.


Συμμετοχή σε Επαγγελματικούς Συλλόγους / θεσμικά όργανα: 

  • Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων
  • Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ) 
  • Σωματείο «Ψ-Δίκτυο – Πρόσβαση στη Στήριξη» 
  • ICEEFT (International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy) 
  • Εκπαιδεύτρια ενηλίκων  (Μητρώο εισηγητών ΛΑΕΚ)









ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ & ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (Δράση 6)






ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ" - ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ομιλίες σε γονείς με θέμα τον Σχολικό & Διαδικτυακό Εκφοβισμό








ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Συμπόσιο με θέμα: "Τα Πολυπολιτισμικά σχολεία ως ασφαλείς κοινωνικοί χώροι των παιδιών και των νέων. Δυνατότητες και προσκλήσεις από την εφαρμογή Προγραμμάτων Ψυχολογικής Υποστήριξης"







ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ






"Ψ ΔΙΚΤΥΟ - ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ"






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
 "ΕΥ-ΘΥΝΗ"ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Ομιλία για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού
Πρόληψη & Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου