Απόφθεγμα

"Υπάρχει ένα κενό μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης. Στο κενό αυτό βρίσκεται η ελευθερία μας και η δύναμή μας να επιλέξουμε την αντίδρασή μας. Στην αντίδρασή μας έγκειται η ανάπτυξή μας και η ελευθερία μας". - Victor Frankl

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ρ.Μ. Ρίλκε (απόσπασμα)

«Αν ίσως η καθημερινότητά σας σάς φαίνεται φτωχή, μην την καταφρονήσετε. Καταφρονήστε τον ίδιο τον εαυτό σας, που δεν είναι αρκετά ποιητής και δεν μπορεί να καλέσει κοντά του τα πλούτη της. Για το δημιουργό δεν υπάρχει φτώχεια, ούτε φτωχοί κι αδιάφοροι τόποι. 
Και μέσα σε φυλακή ακόμη αν είσαστε κλεισμένος, κι οι τοίχοι της δεν αφήνανε τους ήχους του κόσμου να φτάσουν ως εσάς- δε θα σας έμεναν, ωστόσο, αμόλευτα μέσα σας, τα παιδικά σας χρόνια, ο ακριβός, βασιλικός τούτος πλούτος, ο θησαυρός αυτός των αναμνήσεων; Γυρίστε κατά κει το νου σας. Πασχίστε να ανασύρετε, απ το βυθό αυτών των περασμένων, τις βουλιαγμένες εντυπώσεις. Η προσωπικότητά σας θα δυναμωθεί, η μοναξιά σας δεν θα ναι πια άδεια και θα σας γίνει ένα καταφύγιο ονείρου, οπου κανένας θόρυβος απέξω δεν θα φτάνει…»


Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Γράμματα σ'ένα νέο ποιητή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου